Zebrastrepen tegen steekvliegen en dazen

  • Geplaatst op
  • Door LuBa Paardendekens
Zebrastrepen tegen steekvliegen en dazen

Zie jij de laatste tijd ook meer zebra’s en minder paarden? Dan mankeer je niks aan je ogen: de strepen op deze tot zebra vermomde paarden verjagen ècht steekvliegen, horzels en dazen. Hoe komt dat, en hoe geef je jouw paard zebrastrepen?

Zebradeken op paard |Waarom zebrastrepen?

Steeds meer hoor je positieve verhalen over paardeneigenaren die de zebrastrepen in de strijd gooien. Vooral dazen maken het paardenleven in de zomer tot een plaag. Lekker in de wei wordt je paard belaagd en vindt geen rust. Het grootste risico is dat je paard gek wordt van de prikbeesten, gaat rennen om ze kwijt te raken en in paniek door het draad loopt. Of zo bezweet raakt dat de beestjes dan pas echt massaal de aanval inzetten. Maar ook tijdens een buitenrit kunnen dazen en steekvliegen het plezier flink vergallen: geen ontspannen ritje. In veel gebieden in Nederland, zoals de oostelijke en zuidelijk provincies valt er soms niet meer te rijden op hete zomerdagen. Rijden veroorzaakt zweet, dat dazen aantrekt.


Onderzoek: donkere vacht, lichte vacht en strepen

Een onderzoek van Zweedse en Hongaarse onderzoekers wees uit dat de strepen van zebra’s ziekteverspreidende insecten zoals dazen en horzels verjagen. De lichtreflectie is minder aantrekkelijk dan op een effen dier. Bordjes met insectenlijm besmeerd gaven heel verschillende effecten:

  • donker bord: veel insecten
  • licht bord: weinig insecten
  • gestreept bord: de minste insecten
  • Zebradekens

LuBa Paardendekens heeft deken ontwikkeld met twee insectenbestrijdende effecten:
*de deken beschermt de huid, de strepen verjagen ze nog extra.

Bekijk deze zebra deken