Onderhoud en Wassen van paardendekens

  • Geplaatst op
  • Door LuBa Paardendekens

Dekens krijgen aardig wat te voortduren. In weer en wind houden ze ons paarden warm. Het is belangrijk om de dekens regelmatig schoon maken en ze te ontdoen van alle modder, gras, zweet en alle andere vuiligheden.

Wassen
Borstel of spuit voor het wassen aan eerst al het losse vuil zoveel mogelijk van de deken, het halsstuk of het masker af. Deze producten mogen met de hand of in de wasmachine gewassen worden op een temperatuur van maximaal 30 graden met laag toerental voor het centrifugeren. Normale wasmiddelen voor huishoudelijk gebruik en wasverzachter kunnen een allergische reactie bij uw paard veroorzaken en kunnen de waterdichtheid aantasten. Geen enkel artikel mag gestoomd worden, chemisch gereinigd of gedroogd in de droogtrommel.

Dekens die niet waterdicht zijn zoals zomereczeemdekens, vliegendekens, zweetdekens en staldekens kunnen bij dagelijks gebruik  gewassen worden indien nodig, hierdoor blijft de stof goed ademend en snel drogend.

Outdoor dekens
Waterdichte dekens die te vaak en te warm gewassen worden verliezen hun waterafstotende en ademende eigenschappen, bovendien krimpen ze en kunnen de naden makkelijker loslaten. Volg daarom altijd de wasinstructies op het etiket van de deken op. Deze dekens kunnen bij dagelijks gebruik één keer per kwartaal gewassen worden. Gebruik altijd speciaal dekenwasmiddel voor dekens met een waterafstotend weefsel. Normale wasmiddelen voor huishoudelijk gebruik en wasverzachter kunnen de waterafstotende laag beschadigen of helemaal afbreken. Deze waterafstotende laag zal in de loop der tijd door het gebruik van de deken altijd slijten. Naast verkeerd en vaak wassen wordt deze laag ook aangetast door het op- en afdoen, opvouwen, ophangen, schuren en zand.

Droog uw paardendekens NOOIT in een droogkast ! Laat ze enkel op de lijn drogen. Leg uw dekens ook steeds volledig droog weg op een koele en droge plaats in een plastic zak.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »