Waarom een Slowfeeder?

  • Geplaatst op
  • Door LuBa Paardendekens
Waarom een Slowfeeder?

Het is erg goed dat je je paarden 24 uur per dag toegang tot hooi wil geven. Van nature is een paard namelijk circa 14 tot 16 uur per dag bezig met eten. Het spijsverteringsstelsel van het paard is ingesteld op een vrijwel continue aanvoer van kleine hoeveelheden vezelrijke voeding. Voor het welzijn van het paard is het daarom van belang dat je paard het grootste gedeelte van de dag de beschikking heeft over vezelrijke voeding.

Wanneer je paard 24 uur per dag in de wei staat en er voldoende gras staat, is het niet nodig om extra hooi bij te voeren. Indien je weiland te schraal is om in de voedingsbehoefte van je paard te voldoen is het noodzakelijk om hooi bij te voeren. Om te voorkomen dat het weiland helemaal kaal wordt gegeten, en daardoor mogelijk veel zand wordt gegeten, is het zeer verstandig om (onbeperkt) hooi of kuilgras bij te voeren.

Hooi dat buiten in het weiland wordt verstrekt, wordt blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Bij harde wind waait de helft van het hooi weg en als er een bui regen op valt willen veel paarden het hooi niet meer eten en de kans op beschimmeling is groot. Daarnaast wordt veel hooi vertrapt of wordt door de paarden als bodembedekking gebruikt en gaan erop slapen en vervolgens eten de paarden het hooi niet meer op. Kortom, verspilling van hooi dat in het weiland wordt gevoerd is een groot probleem.

Wanneer je paard aanleg heeft voor overgewicht en daardoor een beperkte hoeveelheid ruwvoer mag eten, is een slowfeeder een betere optie in vergelijking tot een outdoor feeder. De LuBa slowfeeder zorgt dat je paard langer bezig is met dezelfde portie ruwvoer. Dit heeft als voordeel dat het spijsverteringsstelsel langer gevuld is met voedsel, je paard meer tijd besteed aan eten en zich daardoor minder snel gaat vervelen. Hierdoor kan de kans op ontwikkeling van gestoord gedrag verminderd worden. De vertraagde voeropname is tevens gezonder voor het verteringsstelsel. Tot slot kan verspilling van ruwvoer terug worden gedrongen. Slowfeerders zijn zeer geschikt om het welzijn van je paard te optimaliseren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »