De oorzaak van zomereczeem

  • Geplaatst op
  • Door LuBa Paardendekens
De oorzaak van zomereczeem

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een allergie voor het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes Robertii muggen, ook wel knutten genoemd.

Culicoïdes Robertii mug, knutje

SME is een insectenovergevoeligheid en is de meest voorkomende allergie bij paarden. De paarden met SME zijn uitermate gevoelig voor de insectenbeten en slechts enkele beten kan al leiden tot grote problemen. De knutten zijn met name in de zomer maanden actief, maar bij goede weersomstandigheden kunnen de knutten vanaf maart tot eind oktober voor problemen zorgen. Ze voelen zich het meest op hun plek in de buurt van water, bomen en veel struikgewas. De knutten houden niet van zonlicht en wind en zijn vooral actief tijdens de zonsopgang en zonsondergang. Echter helaas kunnen ze op alle tijden van de dag actief zijn en bijten. De vrouwelijke knutten hebben bloed nodig om eieren te leggen en bijten hiervoor de paarden. Tijdens het bijten laten ze een beetje speeksel met eiwitten achter in het paard. Het is aangetoond dat juist deze eiwitten de oorzaak zijn van de allergie.

Eczeemdeken

Door je paard helemaal in te pakken in een speciale eczeemdeken, waarbij de romp, hals, buik en staartwortel bedekt wordt, kun je het aantal beten van de knutten verminderen. Deze dekens zijn op dit moment waarschijnlijk de meest effectieve behandeling van SME. Het is belangrijk om al vroeg in het voorjaar, voordat de eerste knut gebeten heeft, begin maart, de deken op te doen. De deken heeft het meeste effect als deze continu gedragen wordt tot eind oktober. Sommige mensen zijn er op tegen of vinden het zielig om hun paard ook tijdens de warme dagen helemaal in te pakken, maar bedenk dat niets erger is dan jeuk!

Bekijk onze eczeem dekens

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »