Dè Paardendeken specialist

De maat van het paardendeken is uiteraard van het grootste belang. Kies liever een ruimere deken dan een te kleine deken om kale plekken en drukplekken in de vacht of op de huid te vermijden. Bekijk de maattabel voor paardendekens.

Het is natuurlijk ook van belang om na te gaan uit welk materiaal de paardendeken gemaakt is. Een paardendeken krijgt in de loop van zijn levensduur nogal wat te verduren van onze lieverdjes. Onze dekens zijn van een zeer sterk stof gemaakt zoals Katoen of Oxford Nylon van 600-1200-1680D. de sterkte en de zwaarte van het materiaal wordt uitgedrukt in Denier.

Hoe hoger het cijfer, hoe steviger het deken (vanaf 600 Denier is een deken sterk, dekens tussen 1200 tot 1800 Denier zijn zeer sterke dekens).  Dit bepaalt uiteraard de prijs van het paardendeken maar geloof mij: goedkoop is meestal duur koop want vaak is het deken niet meer te herstellen of snel stuk en moet er weer een nieuwe aangeschaft worden. 

De dikte van de vulling van het deken  is het van belang bij de aanschaf van een winterdeken. De dikte van de vulling drukt men uit in Polyfill waarde. Hoe hoger deze polyfill waarde, hoe warmer voor het paard. Dekens met een minimiem vulling (100) of een medium deken (150) doe je aan in het vroege najaar. Dekens met dikkere vulling (300 en meer) zijn ideaal voor in de  winter.

Het is dan ook van belang dat een paardendeken een speciale coating heeft. Deze coating beschermt het paardendeken tegen regen en/of vuil. Een teflon coating biedt een uitstekende bescherming tegen zowel regen als vuil. Het zijn dan ook meestal de duurdere paardendekens die een teflon coating hebben. Onze dekens hebben een teflon coating en zijn waterproof en ook waterafstotend.

Zijn de kruissingels van een paardendeken elastisch dan betekent dit een meerwaarde voor de paardendeken. Gevolg: het paard kan zich kwetsen of, wat meestal het geval is, de riem scheurt af en trekt ook zo het deken mee in de vernieling. De elastische riemen geven mee als het paard zich gaat rollen waardoor het paard zich niet kan kwetsen en het deken niet kapot getrokken zal worden.

Handig zijn ook de speciale plooien of een loopsplit in het paardendeken aan het voorbeen van het paard waardoor het paard vrij en soepel kan bewegen.

Dat het deken voorzien is van een dubbele borstsluiting en een borstvoering is dan weer voordelig tegen het schuren van de huid.

Ook een zachte schoftbeschermer is een pluspunt.

Let ook op de afwerking van het deken: naadloze rug, laag aangezette kruissingels of dubbele kruissingels welke door de deken heen sluiten, afneembare elastische bilkoorden, staartflap.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »